فريد زکريا: اوباما منتظر چراغ سبز ايران است
ورود ریاست جمهوری ایران و هیئت همراه به نیویورک، گستره تحلیلها و گزارشهاي سیاسی را در رسانهها افزایش داده است اما جالب توجهترین نکته در روزهای اخیر، اعتراف مقامات و کارشناسان مختلف به عزم راسخ ایران برای پایاندادن به تنشهای موجود است. در واقع مقامات کشورهای غربی پس از هر نشست و دیدار با نمایندگان ایران، بر چشمانداز مثبتی که تهران مبتکر آن بوده است، صحه میگذارند و نشان میدهند که تسلیم تاکتيک جدیدی شدهاند که جمهوری اسلامی در راستاي استراتژي کلان خود در پيش گرفته است.
در اين شرايط، “فرید زکریا” و “رودی جیلیانی” از مهمترین تحلیلگران سیاسی آمریکا در آستانه گفتوگوي امشب “حسن روحاني” با شبکه تلويزيوني سیانان، در اظهاراتي کمسابقه در مصاحبه با اين شبکه آمريکايي اذعان کردند: «در اینکه “یک فرصت استثنایی برای جامعه بینالملل” به وجود آمده تا با ایران وارد مرحله تنشزدایی شود، تردیدی نیست اگرچه هنوز آغاز کار است و باید جدیت و عملکرد تهران را با مواضعش سنجید اما نکته مهم این است که ما نیز باید گام اول را برداریم؛ برعکس برخی ادعاها، رویکرد ایران را نمیتوان وقتکشی برای ساخت سلاح هستهای تعبیر کرد.»

فريد زکريا، تحليلگر ارشد روابط بينالملل آمريکا
سیانان در مصاحبهای که با اين دو کارشناس مسائل خارجی ترتیب داد، از آنها در مورد تردید در واقعیبودن ادعای ایران درباره تغییر در سیاستها و خط مشیهای خارجی سؤال کرد.
“فرید زکریا” یکی از کارشناسان و نظریهپردازان سیاست خارجی آمریکا در اين گفتوگو اعلام کرد: «جامعه بینالملل تا کنون مذاکراتی را با ایران برگزار کرده است که امیدوارکننده نبوده اما به نظر میرسد این موقعیت، متفاوت است. روحانی مصمم است و از سوی رهبری ایران اجازه دارد که اوضاع را بهبود ببخشد، به نظرم این نقطه عطفی است که مذاکرات این دوره را بسیار متفاوت میکند.»
زکریا در مورد دیدار اوباما و روحانی در هفته جاری پیش بینی کرد: «فکر می کنم در گام اول وزیر امور خارجه با هیئت ایرانی دیدار کند چون اوباما میخواهد اطمینان یابد که ایران هم خواهان رفع تنشها با آمریکاست. فکر میکنم اوباما، کری را جلو میفرستد تا بداند واکنش هیئت ایرانی چه خواهد بود. در واقع وی منتظر چراغ سبز ایران است و اگر جان کری به وی اطمینان دهد که ایران آماده گفتوگو است، خود وارد عمل خواهد شد.»“رودی جیلوانی” شهردار سابق نیویورک و تحلیلگر مسائل خارجی نيز اين گونه به سؤال مجري برنامه پاسخ داد: «سؤال این نیست که آیا تغییر در سیاستهای ایران، وجود دارد یا نه، جای هیچ شکی نیست که ایران موضعی متفاوت را برگزیده است باید سؤال شود که تهران در پیشبرد مواضع خود تا چه حد جدی است و در عمل چگونه رفتار خواهد کرد و آیا این را باید یک تاکتیک در راستاي وقتکشی و دستیابی ایران به سلاحهای شیمیایی بدانیم؟»
وي ادامه داد: «به نظرم بر خلاف این تردید، همه نشانهها بهگونهای است که ما تعبیری دیگر از موضع ایران را قبول کنیم و آن یکی از بهترین فرصتها برای غرب در راستای رسیدن به روابط پایدار با ایران است. ما میتوانیم قدم پیش بگذاریم و با تهران وارد مذاکره شویم و در مرحله بعد با چشماندازی مثبت مواضع آنها را در عمل بسنجيم.»