عروسک برتز جایگزین باربی می شود/ قسمت اول

انگار بعد از باربی، نوبت نوع جدیدی از عروسک های خارجی است که بازار ایران را قرق کنند. عروسکهای «برتز» با قیافه های جدید وارد شدهاند.
اسم عروسكهای برتز را شنیدهاید؟ ما كه قبلا نشنیده بودیم و از میان دارو دسته عروسكها، فقط باربی را میشناختیم و همین دارا و سارای خودمان را.
اولین بار اسم برتز را در مقالهای در سایت MSN دیدیم كه خبر میداد روانشناسهای آمریكایی دادشان از این عروسكها درآمده. این قدر این روانشناسها شلوغ كرده بودند كه فكر كردیم این عروسكها میتوانند سوژهای خوبی باشد.
میخواستیم مثلا بگوییم این عروسكها ممكن است به زودی به ایران هم بیایند و مثل باربیها بازار را قرق كنند و فلان و بهمان. ولی بعدا فهمیدیم برتزها چند سالی است كه به ایران آمدهاند و مثل باربی بین عدهای از دختر كوچولوهای ایرانی محبوب هستند؛ دختر كوچولوهایی كه با این عروسكها زندگی میكنند و اگر فكری نكنیم، در آینده برتز و باربی الگوی لباس و مد و قیافهشان میشوند؛ دختر كوچولوهایی كه بزرگ میشوند و بعدها در خیابانهای شهر به آنها تذكر میدهند كه چرا با این قیافه بیرون آمدهاند. آن روز شاید كسی یادش نباشد كه قصه از یك عروسك ساده شروع شده است!
آنها از كجا میآیند؟
دختر جوان از جلوی ویترین اسباببازی فروشی رد میشود و برای چند لحظه چشمش روی عروسك باربی پشت ویترین ثابت میماند. خاطرهای شاید نگهش داشته؛ تصویر وقتهایی كه دست مادر و پدرش را جلوی مغازه برای خریدن عروسك میكشیده.
حالا عروسكهای دیگری مثل برتز و بیبی بورن و اكشن من، به ویترین اسباببازی فروشیها اضافه شدهاند؛ عروسكهایی كه دخترها و پسرهای جوان نسلهای بعدی قرار است با آنها بزرگ شوند.
عروسك برتز از آخرین مدهای ویترین اسباببازیفروشیهای ایران و بقیه جاهای دنیاست؛ عروسكی شبیه به عروسكهای باربی كه آنقدر مشتری پیدا كرده كه برایش مدل اصل و مدل تقلبی زدهاند. مدل اصل برتز، یك عروسك یازده و نیم اینچی (29 سانتیمتری) با مجموعهای از لباسها و وسایل متنوع است كه چینیها، تحت لیسانس شركت آمریكایی M.g.I میزنند و در ایران با قیمتی بین 24 تا 120 هزار تومان میفروشند.
چشم بادامیها، فكر قیمت بالای این عروسكها را هم كردهاند و برتزهای تقلبی را در مدلها و قیمتهای مختلف تولید كردهاند؛ آنچه شاید شما هم بخواهید، برتزهای 4 ـ 3 هزار تومانی، برتزهای كوچك و بزرگ، برتز 30 سانتی و برتز 70 سانتی! البته فروشندههای اسباببازی حرفشان این است كه «نمیشود یك قیمت ثابت برای عروسكها در نظر گرفت. عروسكهای باربی و برتز، هر كدامشان حدود 400 ـ 300 مدل دارند با كلی وسیله جانبی؛ تازه اگر مدلهای تقلبیشان را بگذاریم كنار».
به غیر از وسایل جانبی و مدل عروسكها، سال ساخت آنها در میزان قیمتشان تأثیر دارد. فروشندهای میگوید: «برتز ساده 2006 بدون هیچ وسایلی، 18 ـ 17 هزار تومان است ولی همان عروسك تولید شده در یك سال دیگر، 40 ـ 39 هزار تومان فروخته شده، در حالی كه فقط آرایش و مدل لباسش فرق میكرده».

در كنار باربی و برتز، ماركهای دیگر عروسكهای خارجی هم قیمت ثابتی ندارند. بیبی بورن، بیبی آنابل و اكشن من، جزء ماركهای متداول بازار عروسكفروشیها هستند اما طبیعی است كه به خاطر دامنه قیمت 40 تا 120 هزار تومانیشان، چندان شناختهشده و همهگیر نشوند.
وقتی عروسک ها خوب می فروشند
بازار عروسكها با وجود بالا و پایین رفتن قیمت، بازاری فصلی است. بگذارید باز هم برویم سراغ فروشندههای اسباببازی. به گفته آنها: «تابستان و عید فروش خوب است. در پاییز فروش افت میكند و با شروع زمستان دوباره بهتر میشود».
این هفتههایی كه در حال گذرند، هفتههای كسادی كار اسباببازیفروشیهاست. از 15 فروردین تا 15 خرداد كه بچهها مشغول درس و امتحانند، عروسكها و اسباببازیها پشت ویترین مغازهها خاك میخورند و این وضع تا بعد از دوره امتحانات مدارس ـ كه پدرها و مادرها میخواهند جایزه بچههای دلبندشان را رو كنند ـ ادامه دارد.
وضعیت بازار سال نوی عروسكفروشیها، فقط به مشتریها بستگی ندارد. درست همزمان با شروع سال جدید، تعرفههای گمرك هم جدیدتر و زیادتر میشوند و این برای واردكنندهها و فروشندههای عروسكهای خارجی، اصلا خوشیمن نیست.
آنها باید هفتخوان را برای وارد كردن اسباببازیهای خارجی بگذرانند. محمدرضا نادر، معاون امور گمركی اداره گمرك میگوید: «با اینكه اینجور كالاها ممنوع الورود نیستند ولی شرط ورودشان ثبت كالا در وزارت بازرگانی، پرداخت 55 درصد ارزانترین كالا به گمرك و گرفتن مجوز از كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان است.
اما با داشتن این شرایط هم هیچگونه انحصاری از طرف وزارت بازرگانی برای شركتهای خاصی كه اینگونه كالاها را وارد میكنند، تعریف نشده». طبیعی است كه با وجود چنین مقررات سفت و سختی، بازار عروسكهایی مثل باربی و برتز باید از سكه بیفتد.تا حد زیادی احتمال دارد كه چنین كالایی كه بعضا از نظر مراجع قانونی، مخالف شئون ملی و فرهنگ عمومی است در بازرسیهای معمول گمرك گرفتار شود.
وقتی عروسک ها خوب نمی فروشند
این نباید همه ماجرا باشد؛ صاحب مغازهها میگویند بازار باربی و برتز در ایران بازار خوبی است. آنها میگویند: «از تهران خرید میكنیم؛ از شركتهای واردات و صادرات اسباببازی. این شركتها انواع و اقسام عروسكها و اسباببازیهای وارداتی را در فروشگاههایشان میچینند و ما میرویم خرید میكنیم». ولی هیچكدامشان به هیچ عنوان حاضر نمیشوند شماره تلفن حتی یكی از این شركتهای واردكننده اسباببازی را لو بدهند! داستان برای آنها كاملا مافیایی است.
پای این شركتهای مخفی واردكننده یا ارسال كارها، به سایتهای اینترنتی و آگهیهای روزنامه هم كشیده شده؛ یك آگهی كوتاه، با یكی دو تا شماره تلفن و یك آدرس ایمیل.
آن طرف خط: «الو؟ شما از كجا تماس میگیرید؟»
«شما دقیقا چه مدل اسباببازیای میخواهید؟»
« ما فهرست اسباببازیهایمان را برایتان میل میكنیم.»
« آدرس میل لطفا؟»
با ایمیل اقلام خرید را انتخاب میكنی و آنها اجناس را برایت خواهند آورد، بدون اینكه ازشان آدرسی داشته باشی.
معلوم نیست این عروسكها دقیقا از چه میانبرهایی وارد میشوند. اعتقاد محمدرضا نادری بر این است كه «هر كالای خارجی كه وارد میشود، به معنی ترخیص آن از گمرك نیست و امكان دارد از مجاری غیرقانونی دیگری وارد شده باشد. در این صورت فقط وقتی كالاهایی را خارج از اماكن گمركی، به ظن قاچاق كشف كنند و به ما تحویل دهند، مسئول پیگیری مجوز گمركی و قانونی بودن آن اجناس میشویم».
«شاید این عروسكها را بین بقیه اجناس و چمدانها قایم كرده باشند. شاید جعبههایشان را عوض كرده باشند.»؛ این را یكی از فروشندهها درباره نحوه ارسال كارها میگوید. البته به قول مغازهدار دیگری «همه مسافرها هم میتوانند برای بچههایشان عروسك باربی و برتز بیاورند. اینطوری قیمتش هم كمتر تمام میشود». هر كدام این كانالها، فقط راهی است كه عروسكهای آنور آبی را به دست بچهها برسانند؛ به دست دختران و پسران جوان نسلهای بعدی.
آمار نوزادها را داریم!
«لطفا صبر كنید… عروسكها برای اینكه اینقدر زیبا شوند به زمان نیاز دارند.»؛ این جمله در سایت برتز زمانی كه همه انتظار دیدن عروسكها را میكشیدند، دائما رژه میرفت.
فكر میكنید این عروسكهای زیبا، بیحساب و كتاب، یك باره وارد بازار میشوند؟ یعنی كمپانیها تا ته خط را ندیدهاند؟ اینبار میخواهیم از پشت پرده تولید بگوییم تا بدانید پشتسر الگوهای پلاستیكی بازار، ساعتها فكر و ایده و مطالعه و محاسبه پنهان است.
ادامه دارد….
منبع: همشهری جوان