از 'دکترین گالیوريسم' تا 'خاورميانه اسلام'
روزنامه نیویورکتایمز امروز در مطلبی با اشاره به اینکه نقشه خاورمیانه را میتوان دوباره ترسیم کرد، به تشریح این تقسیمبندی پرداخت و نوشت: در مورد سوریه، رقبای فرقهای و قومی میتوانند حداقل به سه بخش تقسیم شوند.
این روزنامه در توضیح این تقسیمبندی نوشت: سوریه میتواند به سه بخش علوی، کردستان سوریه و سرزمین سنیها تقسیم شود. علویها، اقلیتی هستند که به مدت چند دهه است، سوریه و مسیر ساحلی آن را تحت کنترل خود گرفتهاند. کردستان سوریه میتواند از این کشور جدا شود و در نهایت با کردهای عراق یکی شود. سرزمین سنیها نیز میتواند جدا شود و با استانهایی از عراق تلفیق شود تا سنیستان را تشکیل دهد.
این روزنامه آمریکایی در بخش دیگری از مطلب خود به تقسیمبندی عراق پرداخت و نوشت: در میان امکانپذیرترین احتمالات، کردهای شمال میتوانند به کردهای سوریه بپیوندند. بسیاری از مناطق مرکزی، که تحت کنترل سنیهاست، به سنیهای سوریه بپیوندد و جنوب عراق نیز شیعه نشین شود.

نیویورکتایمز در ادامه به توجیه خود برای تقسیمبندی لیبی پرداخت و افزود: به خاطر رقابتهای منطقهای و قبیلهای قدرتمند، لیبی میتواند به دو بخش تاریخی خود تقسیم شود؛ «طرابلستانیا» و «سیرنایسا» و احتمالا کشور سومی با نام «فزان» در جنوب غربی.
در بخش دیگری از این مطلب به تقسیمبندی عربستان سعودی پرداخته شده و آمده است: مدتهاست، عربستان سعودی با اختلافات داخلی روبروست که این مسئله میتواند در صورت انتقال قدرت به نسل بعدی پادشاهان از میان برود. در واقع، اختلافات قبیلهای، اختلافات شیعه و سنی و چالشهای اقتصادی، اتحاد این پادشاهی را تهدید میکند. بنابراین عربستان میتواند به پنج منطقه تقسیم شود.
نیویورکتایمز همچنین به تقسیمبندی یمن اشاره کرد و نوشت: به دنبال برگزاری رفراندوم بالقوه در جنوب یمن برای استقلال این بخش، این فقیرترین کشور عربی میتواند به دو کشور تبدیل شود.
به نوشته این روزنامه، در یک حرکت قدرتمند، همه یا بخشی از جنوب یمن میتواند بخشی از عربستان سعودی شود. تقریبا همه تجارت سعودیها از طریق دریاست و دسترسی مستقیم به دریای عربی میتواند به کاهش وابستگی این کشور به خلیج فارس و نیز کاهش نگرانی از توانایی ایران برای بستن تنگه هرمز منجر شود.
اما سابق تجزيهگري آمريکايي مناطق بزرگ به کجا برميگردد؟ با فروپاشي شوروي سابق و تأسيس جمهوريهاي تازهاستقلاليافته قفقاز (گرجستان، آذربايجان و ارمنستان) و آسياي مركزي (تركمنستان، ازبكستان، قرقيزستان، تاجيكستان و قزاقستان) و انقلابهای غربگرای پس از آن در بخشی از این نواحی، ظن این میرفت که آمریکا به دنبال تغییر مرزبندیهای سیاسی موجود، براي آسانتر کردن مدیریت خود بر جهان است. روشی که لااقل بین اقتصاددانان امریکایی که شعار “کوچکتر، زیباتر” سر میدهند، سنتی کهنه است و ظاهرا جامعه سیاسی- اطلاعاتی آمریکا چندان بيعلاقه به استفاده از آن نیستند. از این روست که منطقه خاورمیانه نیز به عنوان قطب نفت و گاز جهان همواره در معرض خطر این زیباسازی به سبک آمریکایی است.
صفحات: 1· 2